Zdrowsza wersja pizzy – czy to możliwe?

Uczestnicy koła „Zdrowe nawyki” wraz z opiekunkami starają się poszukiwać przepisów na zdrowsze wersje ulubionych potraw. Ostatnio zastanawiali się, czy można upiec lepszą dla organizmu wersję pizzy?

Dzięki nowoczesnym sprzętom pozyskanym dla szkoły w ramach „Laboratoriów Przyszłości” dzieci mogły same wykonać danie i sprawdzić, czy będzie „zjadliwe”.

W ruch poszły miski, sztućce, deski do krojenia, wałki, piekarniki. Dziewczynki z ochotą robiły ciasto, wałkowały swoje pizze, nakładały ulubione dodatki. Czas oczekiwania na wypieki zdawał się dłużyc w nieskończoność. Cierpliwość została nagrodzona pysznymi wypiekami. Mąka pełnoziarnista wcale nie zepsuła smaku pizzy. Dzieci konsumowały, aż im się uszy trzęsły. Nawet dłuższy czas zajęć nikomu nie przeszkadzał.

Wiedząc, ile sprzętów do zajęć kulinarnych posiada nasza szkoła, dzięki „Laboratoriom Przyszłości”, już planujemy kolejne wyjątkowe, smaczne i zdrowe warsztaty kulinarne naszego kółka.

Tekst i foto: Aleksandra Nadolska, Katarzyna Łazicka

Scroll to Top
Przewiń do góry