Dzień Zdrowego Śniadania wywodzi się z Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjowanego w 2007 roku przez ówczesnego komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia. Święto przypada w dniu 8 listopada, a jego celem jest promowanie wśród najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych i zachęcanie do regularnego spożywania śniadania.
Dlaczego śniadanie jest ważne? – bo zapewnienie młodemu organizmowi po nocy odpowiednią porcję witamin, składników mineralnych i błonnika. Ma wpływ zarówno na kondycję fizyczna jak i psychiczną. Dzieci, które jedzą regularnie zdrowe śniadanie, efektywniej pracują na lekcjach czy treningach – mają więcej energii, pomysłów, lepszy refleks. Zazwyczaj są też radośniejsze, bowiem pierwszy posiłek stopuje kortyzol, znany jako hormon stresu – wydziela się on w organizmie właśnie po przebudzeniu.
W naszej szkole Dzień zdrowego śniadania obchodziliśmy drugi rok z rzędu. Fundatorem składników na śniadanie jest nasza Rada Rodziców. Organizatorki Magdalena Sidorowicz, Aleksandra Nadolska i Katarzyna Łazicka oraz uczniowie ze szkolnego koła wolontariatu Martyna, Polina, Szymon i Janek przygotowali wartościowe kanapki, Müsli, owoce i warzywa, które rozdawane były w tym dniu wszystkim uczniom.
W naszych kanapkach poza chlebem ciemnym i jasnym miejsce znalazły pełnoziarniste tortille serwowane na ciepło, wędlina, ser żółty i biały, pasty warzywne, pasta jajeczna, szczypior, rzodkiewka, ogórek, pomidor, jabłka i marchewki.
Było pysznie, a uśmiechnięte twarze uczniów były największą nagrodą